Amortisörler: otomobilin hayati önem taşıyan parçalarından birisi olarak bilinmektedir. Otomobilin yolda sarsıntısız bir sürüş ve yol tutuşu sağlayabilmesi için amortisörlerin doğru çalışıyor olması ve yeni olması önem taşımaktadır.
Amortisör Nedir ?
Otomobilin yerden yüksekliğini, viraj tutuşunu, sürüş konforunu sağlayan parçalardan birisi olan yayların salınımını engelleyen parça olarak tanımlayabiliriz.
Amortisör Nasıl Çalışır ?
Amortisörler olmadan da otomobil ilerleyebilir. Ama sarsıntılı yollarda ve virajlarda otomobil sürekli sallanacaktır. Çünkü yayların tek başlarına çalışma prensibi böyledir. Kısacası yaylardan gelen kuvveti absorbe ederek otomobilin sürekli olarak salınım yapmasını engelleyen parçadır. Sanıldığı gibi yoldaki sarsıntıları emen parça değildir.
Amortisör Hangi Parçalardan Oluşmaktadır ?
- –Amortisör mili
- –Amortisör haznesi
- –Amortisör yağı
- Gibi temel parçalardan oluşmaktadır.
Amortisör çeşitleri Nelerdir ?
2 farklı çeşidi vardır. Sıvı-gazla çalışan ve kuru olarak çalışan olmak üzere 2 ana başlığa ayrılır. Ayrıca gelişen teknolojilerle amortisör türleri alt başlıklar altında çeşitlilik göstermektedir.
Amortisörler Ne Zaman Değiştirilmelidir ?
Amortisörlerin ortalama değişim kilometre aralıkları yoktur fakat amortisörler kontrol edilip çalışma anlamında özeliğini kaybetmişse değiştirilmelidir.
Amortisör Arızları Nelerdir ?
Amortisörler genel anlamda basit çalışma prensibine sahip olduklarından kolay kolay arızalanma durumu yoktur. Ancak amortisörlerin periyodik değişim süreleri bulunmaktadır.
- -Amortisör patlaması amortisör milinin çalıştığını yağ veya gaz haznesinin içerisindeki yağ & gaz boşalmasıdır..
- -Bağlantı noktalarının kırılması
- -Amortisörlerin çalışma özelliklerini kaybetmesi.
- Gibi arızalar çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmadan doğru aralıklarda değişimleri yapılmalıdır.
Bozuk Amortisörleri Aracınıza Ne Gibi Zararları Vardır ?
-Yol tutuşunu etkiler:
Yol tutuşu açısından amortisörler önemli bir rol üstelemektedir. Yayların salınımlarını azaltarak virajlarda daha iyi yol tutuşu sağlamaktadır.
-Fren performansını etkiler:
Frene basıldığı zaman amortisörlerin ve yayların üzerlerine binen yük artmaktadır. Böyle bir durumda amortisörler doğru çalışmıyorsa fren mesafesi uzayabilmektedir.
-Sürüş konforunu etkiler
Doğru çalışmayan bir amortisör, bozuk zeminlerde yaylarını yapmış olduğu salınımı absorbe edemeyerek direkt olarak şasiye aktaracaktır. Buna bağlı olarak, yolda giderken sarsıntılı bir sürüş yaşamış olacaksınız.
Uzun Ömürlü amortisör İçin Neler Yapılmalı ?
Mekanik parçalarda aslında uzun ömürlü diye bir kavram yoktu. Özellikle amortisör gibi sürekli kullanımda olan bir parça için bunu demek doğru olmazdı. Ancak yapacağınız bazı dikkatli sürüş teknikleriyle amortisörlerin uzun süre ilk günkü verimine yakın bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Bunun için:
- –Bozuk zeminlerde düşük süratle araç kullanın.
- –Otomobille aşırı yüklü şekilde seyahat etmeyin.
- –Amortisörleri sık sık kontrol ettirin.
Unutmayın ki bu tarz sürüşten kaçınarak otomobilinizin şasi aksamını da korumuş olursunuz.