Yarı otomatik vites nedir ? bir aracın yarı otomatik vites olduğu nasıl anlaşılır ve yarı otomatik vites arızaları hakkında merak edilenleri sizler için hazırladık. Mobil oto servis aynı zamanda sizleri arabalar hakkında bilgilendirme noktasında çalışmaya tüm hızıyla devam ediyor.
Yarı Otomatik Vites Nedir ?
Şanzıman yapısı itibari ile manuel vites kutusunun geliştirilmiş haline yarı otomatik vites diyebiliriz. Yani manuel şanzıman üzerine bazı elektronik aksamlar eklenerek vites değiştirme işlemini kendisi yapar hale getirilmiştir. Bunun sonucunda kullanıcıya otomatik vites konforunda seyahat etmesi sağlandı. Aslında yarı otomatik vitesli araçların bir çoğu özünde manuel vites kutusuna sahiptir. Bunların içinde Dsg’den tutunda Edc’lere kadar hepsi yukarıda anlattığımız özellikleri taşımaktadır.
Yarı Otomatik vitesin Avantajları Nelerdir ?
Kullanıcı tarafında debriyaj pedalı olmadığı için vites değişimlerinde büyük kolaylık sağlar. Bir diğer avantajı arıza yaptığında tam otomatik vitesli araçlara göre tamir maliyeti daha düşüktür. Üretici firmalar tarafında maliyet açısından tam otomatik vitesli araca göre daha uygun fiyatlara mal olmaktadır. Bundan dolayı yeni nesil çıkan araçların özellikle dizel motorlu olanlar yarı otomatik vites kutusuna sahiptir.
Yarı Otomatik Vites Dezavantajları Neler ?
Dezavantajları ise özellikle 2005 ve sonrası yıllardaki yarı otomatik vitesli araçlar vites geçişlerini kullanıcıya hissettirmektedir. Bir diğer dez avantajı ise yokuşlarda geri kaydırma sorununun olmasıdır. Yeni nesil üretilen araçların çoğunda yokuş kalkış desteği olduğu için bu sorun ortadan kalkmıştır. Özellikle 2005 ve üstü modellerde yarı otomatik vites alacaklar için, yokuşlarda kaydırma yapıp yapmadığını öğrenmesini tavsiye ederiz.
Yarı Otomatik Vites Arızaları Nedir ?
Genelde vites robotu ve debriyaj kavrama arızası vermektedir. Kavrama aslına bakarsanız baskı balata setidir. Bunlar yarı otomatik viteste en fazla arıza yapan parçalardır. Bazı markalarda bilinen meşur arızalar vardır. Mesala Dsg şanzımanlarda ”Mekatronik” arızası, Renault’larda Edc arızası gibi arızalar baş göstermektedir. Bu ve bu gibi durumlarda sizi ciddi maliyetlerin beklediğini bildirmek isteriz. Örnek vermek gerekirse Renault’larda Edc debriyaj kavrama baskı balata değişimi yetkili servislerde ortalama 12 ila 14 bin TL civarında masrafı çıkmaktadır. Mobil oto servis’te bu gibi arızalara uygun fiyatlara çözümler üretebilmekteyiz. Yarı otomatik vites arızaları ve çözümleri için bize ulaşabilir veya yarı otomatik kavrama değişimi için bizden teklif alabilirsiniz.
Yarı Otomatik Vites Tam Otomatik Vites Farkı Nelerdir ?
Üretim olarak birbirinden farklı özelliklerde üretilir. Baştan aşşağıya tamamen birbirinden farklı bir çalışma yapısı vardır. Örneğin yarı otomarik vitesli araçlarda ”kavrama” ”baskı&balata” varken, tam otomatik vitesli araçlarda bu parçlar yoktur. Tam otomatik vitesli araçlarda kavrama yerine tribün vardır. Tam otomatik vitesli araç yağ basıncı ve tribün yardımı ile hareket ettirirken, yarı otomatik vitesli araç kavrama yardımı ile aracı hareket ettirir. Arıza yaptığı zaman tam otomatik vitesli aracın tamir maliyeti daha pahalı ve işçiliği daha zordur.
Merhaba yarı otomatik bir araç sahibiyim bundan 1 sene evvel baskı balata değişimi yaptırdım ilk uzun yola çıktığımda cruze control ün devreye girmediğini farkettim bu arızanın baskı balata değişimi ile alakası varmıdır teşekkür ederim
Merhaba Resul bey bu sorunun elektronik bir arıza olduğunu düşünüyoruz. Aracınızı detaylı inceleme yaptıktan sonra kesin arızayı tespit edebiliriz.